Thailand

               

 

 

                                    

  

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Geheel Thailand wordt gekenmerkt door een weelderige begroeiing en is in landschappelijk opzicht te onderscheiden in vier gebieden. Het noorden en noordoosten zijn bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596m) ten zuiden van Chiang Mai. Deze streek is begroeid met teakwouden, rijstvelden en regenwoud(resten).

 

Het centrale laagland is het centrum van de Thaise rijstteelt. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chaophraya, stroomt door dit gebied om vervolgens uit te monden in de Golf van Thailand, iets ten zuiden van Bangkok. Dankzij dit gebied is Thailand de op één na grootste rijstexporteur ter wereld, ondanks de lage rijstproductie per oppervlakte-eenheid.

 

Het noordoosten van Thailand, gedomineerd door het droge Korat-plateau wordt begrensd door de Mekong rivier in het noorden en de grens met Cambodja in het zuiden. De grond is relatief arm en de landbouw is afhankelijk van de onregelmatige regenval. Het gebied is slechts voor een beperkt deel geïrrigeerd en wordt vooral gebruikt voor de produktie van rijst, cassave, jute en maïs. Het zuiden van Thailand is begroeid met een weelderige tropische vegetatie. Voor de kust liggen eilandjes met paradijselijke stranden. De bekendste hiervan zijn Koh Samui en het schiereiland Phuket. De landbouw bestaat uit diverse plantages met ananas, rubber of palmolie. Daarnaast vindt men langs de kust veel mangrovebossen met garnalenkwekerijen.

 

.

 

   

.

 

 

    

.

 

 

 

 

 

Paspoort en Visum 
Voor houders van een Nederlands paspoort geldt dat bij vertrek uit Thailand uw paspoort nog minimaal zes maanden geldig dient te zijn. Voor een verblijf in Thailand langer dan 30 dagen is een visum nodig. Deze ontvangt u bij binnenkomst van Thailand. Voor Laos is ongeacht de reisduur een visum vereist.

.

 

Geld en Valuta
De munteenheid is de Thaise Bath. De baht is onderverdeeld in 100 satang. De hoogste waarde in bankbiljetten is 1000 baht. U ontvangt voor 1 euro ongeveer 45 Bath.

 

.

 

Bankpassen en creditcards
U kunt bijna overal in Thailand eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Zelfs in de kleinste dorpjes zijn pinautomaten te vinden. In de meeste hotels en in veel winkels worden creditcards geaccepteerd. U kunt met Mastercard en Visa op de meeste plaatsen terecht. Probeert u echter kleine bedragen zoveel mogelijk contant te betalen. Met creditcards wordt regelmatig gefraudeerd, zodat het van belang is dat u het carbonpapier uit de afrekenslip haalt en verscheurt. In Bangkok en in Chiang Mai kunt u 'pinnen' met uw creditcard, let wel: vaak tegen een extra toeslag. Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

.

 

Telefoon, internet en post 
Communiceren met het thuisfront is vanuit Thailand niet moeilijk. U kunt zonder problemen naar huis bellen vanuit één van de vele lokale telefoonkantoortjes of de CAT kantoren (de Thaise telefoonmaatschappij). U kunt ook met een telefoonkaart vanuit een telefooncel (de groene of blauwe!) bellen. Deze zijn te koop in verschillende bedragen, maar liggen vaak rond de 300 en 500 Bath. Als u naar huis belt, draait u eerst 00, alvorens het landennummer (voor Nederland +31, Belgie +32) en daarna het abonneenummer. Let op met bellen vanuit de hotels. De kosten daarvan kunnen hoog uitvallen.
Internetcafés zijn inmiddels niet meer weg te denken. U treft ze op bijna elke plaats in Thailand, in zelfs de kleinste plaatsen.
Thailand heeft verder een zeer efficiënt postsysteem. Een postzegel voor een kaart naar Europa kost 17 Bath en is binnen 6 dagen op de plaats van bestemming.

.

 

Vaccinaties/Gezondheid
Inentingen voor Thailand zijn niet verplicht, maar in het algemeen worden DTP en Hepatitis aanbevolen. De GG&GD of uw huisarts beschikt over de meest recente informatie omtrent voorzorgsmaatregelen. Wij adviseren u dan ook om hiermee contact op te nemen. Het informatienummer van de GGD (de Vaccinatielijn) is 0900-9584.
Inherent aan het maken van verre reizen zijn de maag- en darmklachten. Oververmoeidheid, temperatuurverschillen en het drinken van ijskoude drankjes zijn hier vaak de oorzaak van. Het gebruik van Immodium-tabletten kan uitkomst bieden. Evenals het eten van papaja een verzachtende werking heeft op de maag. Om uitdroging te voorkomen kunt u het beste thee drinken.

.

 

Verkeer
Het verkeer in de grote steden kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto's, brommers, fietsen, bussen, tuktuks en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk! De tuktuk is het vervoermiddel bij uitstek in de stad. Een ritje kost gemiddeld 30 Bath. Het is verstandig om, voordat u instapt, de ritprijs af te spreken. Dit om onaangename misverstanden te voorkomen. Taxi's vindt u alleen in de grote steden. Verder beschikt Thailand over een goed spoorwegnetwerk, stadsbussen, Intercitybussen en vele minibusjes. Ook worden er veel binnenlandse vluchten uitgevoerd.

.

 

Veiligheid
Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dient u ook in Thailand goed op te letten op uw bagage. Zeker wanneer u ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet u extra op uw spullen passen. Uw paspoort, uw geld en cheques kunt u het beste goed opbergen. Waardevolle sieraden kunt u het beste thuislaten.

.

 

Tijdsverschil
Het tijdverschil met Thailand bedraagt in de zomermaanden 5 uur. In de wintermaanden is het in Thailand 6 uur later.

.

  

Eten en drinken
U kunt in Thailand de meest fantastische maaltijden bestellen. De Thaise gerechten zijn vaak lekker pittig en veelal zeer verfijnd. De basis is vaak rijst of noedels (bami), gecombineerd met verse groentes en een vlees- vis- of kipgerecht. 'Mai Pet' is de opmerking die u kunt plaatsen, wanneer u uw gerecht niet te pittig geserveerd wilt hebben. Daarnaast worden er veel internationale gerechten geserveerd.
De Thaise bevolking is heel hygiënisch, toch kan het voorkomen dat u maag- en darmstoornissen krijgt. Vaak komt dit door oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en temperatuurverschillen en niet zozeer vanwege het eten. Om maag- en darmklachten te voorkomen is wel het belangrijk, dat u niets eet dat ongekookt is of vooraf geschild is en geen leidingwater drinkt. Wanneer u toch last krijgt, is immodium een probaat middel!
Thailand kent enorm veel exotisch fruit: mango's, verse ananassen, rambutans, bananen en papaja's smaken het lekkerst wanneer ze vers geplukt zijn ! U zult ze in overvloed aantreffen bij de buffetten en in de stalletjes langs de weg.
Voor drinkwater koopt u flessen water onderweg en gebruikt u dit ook om uw tanden mee te poetsen. Alle internationale frisdranken zijn te koop, evenals de verschillende exportbieren. Het lokale Singha-bier en de Mekong whisky is goed te drinken en ook een Pina Colada met vers ananassap smaakt in Thailand lekkerder!

.

 

Nuttige adressen

 

 

Thais verkeersbureau: Sarphatistraat 628, 1018 AV Amsterdam 020-6386667

 

 


Consulaat Thailand, Lairessestraat 127 1075 HJ Amsterdam 020-4651532

 

  

 


 

Thaiholidayhome
Leuk vakantiehuis te huur nabij Chiang Mai